Держпродспоживслужба нагадує, що з метою недопущення проникнення вірусу ящуру на територію України наразі заборонений імпорт живих тварин, сировини і харчових продуктів з Угорщини, Словаччини і Німеччини.
Ящур – висококонтагіозна хвороба, що призводить до вибраковки всього поголів’я, значних економічних збитків та ставить під загрозу міжнародну торгівлю харчовими продуктами тваринного походження.
У Європейському Союзі, зокрема на території Угорщини та Словаччини зафіксовано спалахи ящуру — небезпечного та надзвичайно заразного вірусного захворювання, яке уражає сільськогосподарських тварин. У зв’язку з географічною близькістю спалахів, виникають високі ризики занесення хвороби на територію України.
Українські молочні ферми під подвійним ризиком епізоотій. З одного боку, із відновленням льоту кровосисних комах зростає ризик занесення в Україну блутангу, що у січні 2025 року досягнув північних регіонів Польщі. З іншого – ще більш загрозливий ящур, вже 8 спалахів якого підтверджені від початку березня 2025 року на фермах Угорщини та Словацької Республіки. Оскільки спалахи цих високонтагіозних хвороб не фіксувалися в Україні вже понад 30 років, учасники галузі потребують термінових інформаційних заходів для підвищення обізнаності щодо симптомів, наслідків, шляхів попередження інфікування та чіткого алгоритму дій у випадку підозри чи факту хвороби.