• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

14 травня 2025

Що потрібно знати про лептоспіроз?

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Кожен рік в Україні фіксуються випадки такого небезпечного захворювання як Лептоспіроз. Зазвичай пік захворюваності на лептоспіроз фіксується навесні та влітку.

Що таке лептоспіроз?

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка спричиняється різними серотипами лептоспір та може супроводжуватись ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем.

Джерело інфекції та шляхи передачі

Основним джерелом інфекції у природі є зараженні мишовидні гризуни та пацюки від яких збудник передається домашнім та диким тваринам. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді носійства, при цьому збудник виділяється з сечею у зовнішнє середовище, де зберігає свою життєдіяльність довгий час. Механізм передачі збудника– водний, аліментарний, через слизові оболонки та пошкодженні шкірні покриви. Інфікування відбувається при купанні у заражених водоймищах (частіше це закриті мілководні стоячі водоймища), при вживанні сирої води з невідомих джерел та вживанні забруднених харчових продуктів сечею інфікованих тварин, при догляді за хворими тваринами, риболовлі, при здійсненні сільськогосподарських робіт, при укусі гризунами. Також збудник може проникати в організм через пошкоджену шкіру та слизові оболонки. Тож  майже всі випадки захворювань виникають внаслідок недотримання правил особистої гігієни. В місці проникнення інфекції візуальних проявів запалення не виникає, тому зараження проходить непоміченим. Інкубаційний період захворювання триває від 4 до 14 днів (частіше 7-9 днів), а надалі появляються симптоми захворювання.

Ознаки захворювання:

  • озноб та підвищення температури тіла 40°і вище С;
  • сильний головний біль;
  • відсутність апетиту;
  • спрага;
  • інтенсивні болі в скелетних м’язах, частіше литкових;
  • безсоння.

Як захистити себе?

Щоб вберегтися від захворювання на лептоспіроз рекомендуємо:

  • дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
  • при виконанні польових робіт, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно дотримуватись правил особистої гігієни – вдягати гумові чоботи, рукавички;
  • відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях;
  • купатися в спеціально відведених місцях;
  • уникати перебування у потенційно заражених водоймах та ловлі риби в них;
  • не вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин та воду з відкритих водоймищ;
  • захищати питну воду та продукти харчування від доступу мишовидних гризунів;
  • вчасно проводити заходи зі знищення гризунів як в осередку проживання так і на підприємствах.

Дотримання цих простих порад допоможе значно знизити ризик або взагалі уникнути зараження цією хворобою.

У разі будь-яких підозр на зараження лептоспірозом, важливо негайно звертайтесь за медичною допомогою.

З детальною інформацією про симптоми лептоспірозу можна ознайомитись за посиланням https://phc.org.ua/news/leptospiroz-scho-potribno-znati

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ