02 червня 2025
З настанням теплої пори року наступив і сезон свіжих овочів та фруктів, які поступово з’явилися на прилавках магазинів та ринків Запорізької області. Всі ці яскраві та соковиті овочі так і манять придбати їх, та за яскравістю і соковитістю може ховатися небезпека. Пам’ятайте, що при вживанні свіжих, плодів, разом із вітамінами та корисними мікроелементами в організм людини можуть потрапити і токсичні елементи, наприклад, нітрати (азотисті сполуки, які застосовується в якості добрива), які широко використовують фермери для збільшення врожайності. Зазвичай накопичення нітратів відзначається в зелені, баштанних та коренеплодах. Особливо небезпечними є овочі та фрукти вирощені в теплицях із застосуванням великої кількості добрив.
Вплив нітратів на організм людини є негативним та часом небезпечним, перевищення концентрацій може призвести до гострого або хронічного нітратного отруєння.
Симптоми отруєння:
Щоб уникнути отруєння нітратами Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області рекомендує дотримуватись простих правил:
Знизити вміст нітратів в овочах та фруктах можна, використовуючи прості методи:
Пам’ятайте, що безпечна продукція – це продукція, яка пройшла лабораторний контроль на вміст нітратів та дозволена для реалізації в місцях санкціонованої торгівлі.
Допустимі рівні нітратів в харчових продуктах регламентуються Державними санітарними правилами і нормами «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» , затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.05.2013 № 368 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238) з якими можна ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0684-20#Text