siti of ZP
Головне управління
Держпродспоживслужби
в Запорізькій області

21 травня 2020

У Запоріжжі фахівці Держпродспоживслужби щоденно контролюють 17 агропродовольчих ринків за дотриманням протиепідемічних вимог

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Станом на 21.05.2020 року у м.Запоріжжі відновили свою роботу 17 агропродовольчих ринків із 18 зареєстрованих.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із змінами) Держпродспоживслужба здійснює щоденний контроль за дотриманням агропродовольчими ринками протиепідемічних заходів, встановлених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 27 квітня 2020 року № 14 «Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 у місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках» (із змінами).

Всього, з початку відновлення роботи запорізьких ринків проведено понад 200 таких заходів, за результатами яких виявлялись наступні порушення: у частини відвідувачів та реалізаторів на території ринку були відсутні маски, не всім відвідувачам на вході проводився температурний скринінг, не дотримувалася дистанція та допускалося скупчення відвідувачів в чергах, не у всіх реалізаторів в наявності деззасоби для обробки контактних поверхонь, відсутні чек-листи, не забезпечено постійне інформування відвідувачів через гучномовець.

З суб’єктами господарювання, які працюють на ринках та відвідувачами проводиться роз’яснювальна робота щодо встановлених карантинних обмежень, яких необхідно дотримуватися. Також суб’єктам господарювання направлені приписи щодо усунення виявлених порушень. Про результати здійснених заходів проінформовані органи місцевого самоврядування та Нацполіція.

Крім того, фахівцями служби постійно проводиться збір інформації щодо неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території. За даними випадками виявленої стихійної торгівлі неодноразово були здійснені виклики до Національної поліції та направлені листи до Запорізького міського голови.

Робота в цьому напрямку триває.

 

 

 

 

 

 

 

Довідково:

Вимоги Головного державного санітарного лікаря України щодо протиепідемічних заходів протидії коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами та агропродовольчих ринках, затверджені постановою від 27.04.2020№14 (із змінами, внесеними постановою від 16.05.2020 №21):

 

  • наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

  • допуск працівників агроподовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку здійснювати виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;

  • наявність на кожному вході (в’їзді) на територію агропродовольчого ринку диспенсерів з антисептиком;

  • кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 метрів квадратних торговельної площі ринку;

  • наявність захисних екранів між продавцями і покупцями із плівки або пластику. Забезпечення відстані між робочими місцями продавців не менш як півтора метри, за умови наявності між місцями торгівлі захисних екранів, або трьох метрів у разі їх відсутності;

  • проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;

  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до агропродовольчого ринку території;

  • забезпечення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;

  • агропродовольчим ринком забезпечується контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення короновірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень.