30 вересня 2020

Фахівцями Держпродспоживслужби сертифіковано понад 3,8 тис. тон продуктів тваринного походження для експорту до країн Європейського Союзу

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

Для здійснення експорту вантажів до Європейського Союзу згідно регламенту Комісії (ЄС) 2019/628 від 8 квітня 2019 року щодо типових офіційних сертифікатів на певних тварин та товари та внесення змін до Регламенту (ЄС) No 2074/2005 та Регламенту імплементації (ЄС) 2016/759 щодо цих типових сертифікатів, харчові продукти повинні супроводжуватись офіційними сертифікатами. В Україні питання видачі таких сертифікатів регулюється ст. 60 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.08.2014 №288 «Про затвердження Правил заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимог до їх обліку».

В рамках Доручення Першого заступника Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Держпродспоживслужбою організовано навчання з питань сертифікації підконтрольних вантажів. 21 державний інспектор Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області успішно пройшли навчання на тему: «Сертифікація харчових та нехарчових продуктів при їх експорті на ринок країн-членів Європейського Союзу та відповідальність вимогам цих країн».

В Запорізькій області продукцію власного виробництва експортують до країн-членів Європейського Союзу підприємства м. Запоріжжя, м. Бердянська, м. Мелітополя, Запорізького, Гуляйпільського, Вільнянського та Новомиколаївського районів. На запити цих суб’єктів господарювання з початку 2020 року фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області оглянуто 296 партій підконтрольних вантажів, призначених для експорту до країн-членів Європейського Союзу і сертифіковано  3815 тон продуктів тваринного походження. Основними видами вантажів тваринного походження, що експортуються з території Запорізької області, є: мед бджолиний натуральний гомогенізований (48%), рибна продукція (24%), мотиль охолоджений (23%), а також пухо-перова суміш та казеїн технічний.