23 лютого 2021

Фахівці Держпродспоживслужи провели низку семінарів з освітянами

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Спеціалісти Держпрожспоживслужби продовжують проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у сучасній школі та впровадження системи управління безпечністю харчування.

Так, днями   були проведені семінари  для керівників загальноосвітніх навчальних закладів, навчально-виховних комплексів  та постачальників продуктів   міст Бердянськ, Мелітополь, та Василівського, Веселівського, Пологівського Приморського, Приазовського, Якимівського районів.

Спеціалістами міських та районних  управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області під час зустрічей з освітянами та суб’єктами господарювання роз’яснено вимоги Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти та Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 2532 від 03.12.2020 року «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти», які набрали чинності з 01.01.2021 року.

Зокрема, були роз’яснені вимоги Санітарного  регламенту стосовно гігієнічних вимог: облаштування територій, будівель та приміщень закладу, водопостачання, водовідведення та опалення, медичного обслуговування, освітнього процесу, роботи з технічними засобами навчання, тощо.

Окремо було наголошено на низці новацій, які відбулися в організації  харчування школярів та переліку продуктів харчування і страв, які заборонені до продажу в шкільних буфетах.

Так, у шкільних буфетах, розміщених у закладах освіти, заборонено реалізовувати наступні харчові продукти:

1. Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;

2. Вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;

3. М’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;

4. Рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;

5.Продукти (в т.ч. снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;

6.Продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);

7.Непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;

8.Непастеризовані соки;

9. Рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;

10. Газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;

11. Кава та кавові напої;

12. Гриби;

13. Продукція домашнього виробництва.

Також Санітарним регламентом визначено, що для дітей з особливими дієтичними потребами, включаючи харчову алергію та непереносимість окремих харчових продуктів або речовин має організовуватися окреме харчування. Для цього батьки дитини подають до закладу освіти медичну довідку від сімейного лікаря чи педіатра, де зазначено особливі дієтичні потреби учня із встановленням відповідного діагнозу.

Використовуючи реальні приклади, за результатами проведених заходів контролю та аналізу паспортів харчоблоків,  спікери Держпродспоживслужби зосередили увагу на стані впровадження в закладах освіти  системи безпечності харчових продуктів, заснованої на принципах НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points). Окремо акцентувалося  на дотриманні Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти.

Водночас, було  наголошено  на дотриманні протиепідемічних заходів на період карантину, у зв’язку з  поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).