• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

19 серпня 2021

Фахівці Держпродспоживслужби надали закладам освіти понад 300 пропозицій щодо покращення санітарно-технічного стану

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

З початку серпня спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області залучено до комісійних обстежень 1132 закладів освіти щодо готовності до нового навчального року.  

У зв’язку із впровадженням Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, в цьому році  при комісійних перевірках звертається особлива увага на низку нових норм. Вони, зокрема  стосуються: створення умов для дітей з особливими освітніми потребами та для учнів початкових класів, стану утримання територій, забезпечення меблями, проведення лабораторних досліджень факторів середовища.

За результатами здійснених заходів на кінець минулого тижня спеціалістами було надано 314 пропозицій щодо покращення санітарно-технічного стану закладів освіти, які  наразі в 73 % вже виконані.

Особливу увагу на сьогодні  Держпродспоживслужба приділяє  реформуванню шкільного харчування.

Так, фахівці служби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки та моніторинг постачальників послуг. Порушення, які були виявлені під час перевірок, в першу чергу стосуються стану обладнання харчоблоків, де готуватиметься їжа для дітей. Серед найбільш поширених порушень: недостатня кількість кухонного та столового посуду, застаріле холодильне та технологічне обладнання, відсутність належних умов для миття рук на харчоблоках і в обідніх залах та інше.

В області організація харчування здійснюється на базі власних харчоблоків в 201 (37,6%) закладі освіти. Буфетною продукцією забезпечені  42 (7,9%) заклади освіти.  Наразі органами влади та місцевого самоврядування, керівниками закладів  приймається остаточне рішення щодо шляху зміни способу організації харчування здобувачів освіти, в тому числі, з урахуванням можливості організації харчування за способом кейтеринг.

Від закладів освіти в поточному році надійшло на розгляд біля 600   перспективних двотижневих меню. За результатами проведеної гігієнічної оцінки меню встановлено, що в цілому забезпечено режим харчування, різноманітність страв, правильне поєднання продуктів і страв, відсутні заборонені продукти. Але погоджено лише 30,6% перспективних двотижневих меню, так як в у більшості випадків не забезпечено виконання фізіологічних норм харчування дітей різного віку.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області проведена ціла низка сумісних організаційних заходів з Департаментом освіти і науки Запорізької облдержадміністрації,  управлінням Державної служби якості освіти області,  керівниками закладів з питань підготовки до нового навчального 2021/2022 року.

Спеціалісти активно приймають участь в нарадах, семінарах, проводять навчання з питань змін в законодавчих документах, постійно надається суб’єктам господарювання консультативна допомога.

Наразі комісійні обстеження закладів освіти продовжуються.


ВІДЕОСЮЖЕТИ