25 листопада 2021

Держпродспоживслужба наголошує на необхідності приведення якості питної води до нормативних показників

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, на виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13.03.2020 та протокольного доручення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області від 22.01.2021 № 3, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області у поточному році продовжує, розпочату у 2020 році, роботу з питань контролю за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах централізованого  водопостачання населених пунктів.

З початку року перевірено 92 об’єкти централізованого питного водопостачання, порушення встановлені майже на всіх перевірених об’єктах, 43 суб’єкти господарювання у сфері питного водопостачання притягнуті до адміністративної відповідальності.

Впродовж 2021 року, за результатами лабораторного контролю, проведеного на базі лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, якість питної води у водорозподільній мережі за фізико-хімічними показниками у 38,2% не відповідала гігієнічним нормативам (в 2020 році – 36,5%).

Кожна 10 проба питної води не відповідала вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками (у 2021 році-12% проб питної води не відповідали гігієнічним нормативам, у 2020 році - 2,3%)

Сучасний стан об’єктів централізованого питного водопостачання  та комунальних підприємств викликає занепокоєння Держпродспоживслужби щодо можливості досягнення ними з 01 січня 2022 року нормативних показників якості питної води, які визначені Державними санітарними правилами і нормами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність у сфері централізованого питного водопостачання  на необхідність:

  • коригування програм виробничого лабораторного контролю якості питної води;
  • організації проведення в повному обсязі необхідних лабораторних досліджень питної води за показниками, які зазначені в таблиці 1, 3 додатку 2 ДСанПіН 2.2.4-171-10;
  • забезпечення якості питної води, яка подається  населенню у відповідності до нормативних показників, визначених ДСанПіН 2.2.4-171-10.