• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

23 грудня 2021

Як уникнути ботулізму: три простих правила

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

Напередодні новорічних свят кожен українець замислюється щодо меню свого святкового столу. Багато хто робить заготовки ще восени у вигляді консервованих грибів та різноманітних солінь. Однак перед вживанням таких продуктів необхідно згадати про таке загрозливе харчове отруєння, як ботулізм.

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких і навіть летальних  наслідків. За 10 місяців 2021 року в Україні на ботулізм захворіли 66 людей, дев’ять померли. В більшості випадків причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби  домашнього приготування або придбаної у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі, м’ясних консервів домашнього приготування, овочевих та грибних консервів. В Запорізькій області було зареєстровано 3 випадки з 5 потерпілими. Нажаль двох жителів області спасти не вдалося.  

Звертаємо Вашу увагу, що першими симптомами захворювання є:

  • порушення зору;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень),

які найчастіше виникають через 12-24 годин після вживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). При наявності перших ознак недомагання негайно звертайтеся за медичною допомогою/

Зазвичай, у більшості випадків можна уникнути отруєння, якщо дотримуватися простих правил:

  1.  Не вживати вміст консервів з пом’ятих, тріснувших, вздутих та в цілому пошкоджених банок;
  2. Не вживати консервований продукт, що змінив колір на невластивий, з наявністю помутніння рідини та випадіння осаду;
  3. Уникати споживання в’яленої, солоної, консервованої риби, та м'ясних консервів, в першу чергу домашнього виробництва .

Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, без заводського маркування та супровідних документів, які б підтвердили  якість та безпечність харчового продукту. Також, доцільно відмовитись від  споживання продуктів, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином. Важливим чинником отруєнь, на який слід звернути увагу при купівлі товару, виступають терміни придатності продукту та цілісність упаковки.

Шановні споживачі! Щоб новорічні свята не затьмарило харчове отруєння консервованими продуктами домашнього приготування, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області закликає дотримуватись вищезазначених рекомендацій. Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та Ваша родина!


ВІДЕОСЮЖЕТИ