• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

05 травня 2022

Як вберегтися від гострих кишкових інфекцій (ГКІ) під час надзвичайних ситуацій

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій областіНаразі населення нашої країни потерпає від надзвичайного стану - стану війни. Чисельна територія разом з населенням знаходиться під окупацією російських військ та потерпає від створення антисанітарних умов існування людини. Наразі в зоні конфлікту є недостатня кількість доброякісно питної води та продуктів харчування, також виникають труднощі в забезпеченні ними. На території вільної від бойових дій спостерігається  перенаселення за рахунок внутрішньо переміщених осіб, та як правило, міграція населення сприяє розповсюдженню інфекційних захворювань та збільшенню рівня захворюваності. Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2022 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 24 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 188 осіб, з них 116 дітей (62 %), 17 спалахів  зареєстровано вже після початку військових дій. 
Разом з тим поступово наближається і тепла пора року, а з нею зростає загроза поширення гострих кишкових інфекцій, які можуть призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті. Зазвичай, кишкові інфекції викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. При відсутності централізованого водопостачання, що спостерігається на окупованих територіях, ризик захворювання на ГКІ значно підвищується. 
У зв’язку зі зклавшимися обставинами, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області надає населенню деякі рекомендації щодо убезпечення від зараження інфекційними хворобами.  
При неможливості використання питної води з джерел централізованого водопостачання у населених пунктах, можна використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) при їх наявності, фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування. Зберігати воду питну потрібно у закритих ємностях, які обов'язково позначити бірками з надписами «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять 2-3-добовий запас. Для пиття та приготування їжі потрібно воду кип'ятити. Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання), але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби. Вода з відкритих водойм  використовується тільки для технічних цілей!
Іншим важливим фактором передачі гострих кишкових інфекцій є їжа. Звертаємо увагу на те що при кулінарній обробці  та зберіганні та продуктів необхідно  дотримуватися таких санітарних вимог:
•  Мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі. Багато кишкових інфекцій називають хворобою брудних рук.
•  Дезинфікуйте усі поверхні та приладдя, які використовуються для приготування або прийому їжі; захищайте кухню та продукти від комах, гризунів та інших тварин;
•  Відокремлюйте сиру їжу від готової, ретельно готуйте м'ясні, рибні та яєчні страви за температури щонайменше за 70°С;
•  Зберігайте їжу при безпечній температурі, не зберігайте її занадто довго навіть у холодильнику.
•  Овочі, фрукти, ягоди перед вживанням необхідно вимити проточною водою і обдати кропом.
•  Хлібобулочні вироби приносити додому і зберігати слід загорнутими в целофан чи папір.
Найпоширеніші симптоми інфекційних хвороб — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря! До приходу  лікаря хворого необхідно негайно ізолювати, виділити йому окремий посуд, білизну.

 Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання гострою кишковою інфекцією та збереже Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!