• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

06 червня 2022

Ботулізм: причини, симптоми та профілактика небезпечної хвороби

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

Від початку року, в різних областях України фіксуються випадки ботулізму. Нажаль, не оминуло лихо і мешканців Запорізької області. Так, з інтервалом в 1 місяць, було зареєстровано 2 випадки цього небезпечного захворювання. Один з них, у травні - на тимчасово окупованій території, а саме в місті Енергодар, другий, минулого тижня - в селищі Червонодніпровка Запорізького району. В обох випадках потерпілі вживали в’ялену рибу (тарань, копчений солоний карась), та як наслідок були госпіталізовані з симптомами захворювання до лікувальних закладів в тяжкому стані.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається з захворюваністю на ботулізм в нашій області (протягом 2021 року захворіло 5 людей, двоє з яких померло), вкотре звертаємо увагу на це дуже небезпечне для життя та здоров’я захворювання.   

Ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також причиною захворювання може бути споживання в'яленої чи копченої риби та копчених виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Першими симптомами захворювання є:

  • порушення зору;

  • сильно виражена сухість у роті;

  • важко говорити (голос стає тихим або пропадає);

  • підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;

  • запаморочення;

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень),

які найчастіше виникають через 12-24 годин після вживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).

 При наявності перших ознак недомагання негайно звертайтеся за медичною допомогою!

Зазвичай, у більшості випадків можна уникнути отруєння, якщо дотримуватися простих правил:

  • Уникайте споживання в’яленої, солоної, консервованої риби, та м'ясних консервів, в першу чергу домашнього виробництва .

  • Не вживайте вміст консервів з пом’ятих, тріснувших, здутих та в цілому пошкоджених банок;

  • Не вживайте консервований продукт, що змінив колір на невластивий, з наявністю помутніння рідини та випадіння осаду;

  • Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, без заводського маркування та супровідних документів, які б підтвердили  якість та безпечність харчового продукту.

  • Відмовтесь від  споживання продуктів, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином.

Важливим чинником отруєнь, на який слід звернути увагу при купівлі товару, виступають терміни придатності продукту та цілісність упаковки.

Щодо ситуації, що склалась на сьогодні. У зв’язку з настанням воєнного стану в країні, безліч громадських організацій, волонтерів, операторів ринку залучилися до благодійної місії, допомагаючи захисникам та внутрішньо переміщеним особам з питань харчування. Закликаємо відповідально відноситись до гуманітарної місії та суворо дотримуватись технологічних процесів, температурних режимів, питань гігієни.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Прислухайтесь до вищевказаних порад, бережіть своє здоров’я та здоров’я оточуючих!