• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

03 серпня 2022

‼️Ботулізм: причини, симптоми, профілактика!

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

☑️За інформацією Держпродспоживслужби України, з початку року на території України було зафіксовано 43 випадки ботулізму з 46 постраждалими, із них 2 хворих нажаль померли.  За попередніми результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 18 випадків були пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування, ще стільки же – із в’яленою, смаженою рибою. (Санітарно-епідеміологічні розслідування інших 7 випадків наразі тривають). Летальні випадки  ботулізму були пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та в’яленої риби, яку купували у рибалок обабіч дороги. 

✔️У Запорізькій області в поточному році зареєстровано 2 випадки ботулізму. В обох випадках потерпілі вживали в’ялену рибу (тарань, копчений солоний карась), та як наслідок були госпіталізовані з симптомами захворювання до лікувальних закладів в тяжкому стані. 
Враховуючи епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається з захворюваністю на ботулізм в нашій області, вкотре звертаємо увагу на це дуже небезпечне для життя та здоров’я захворювання.   

▶️ Ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.                                                                ❗️❗️Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. ❗️Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

➡️ Першими симптомами захворювання є:
• порушення зору;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень),
які найчастіше виникають через 12-24 годин після вживання зараженої їжі.

Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).

При наявності перших ознак недомагання негайно звертайтеся за медичною допомогою!

✅ Зазвичай, у більшості випадків можна уникнути отруєння, якщо дотримуватися простих правил:
↘️Уникайте споживання в’яленої, солоної, консервованої риби, та м'ясних консервів, в першу чергу домашнього виробництва .
↘️Не вживайте вміст консервів з пом’ятих, тріснувших, вздутих та в цілому пошкоджених банок;
↘️Не вживайте консервований продукт, що змінив колір на невластивий, з наявністю помутніння рідини та випадіння осаду;
↘️Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, без заводського маркування та супровідних документів, які б підтвердили  якість та безпечність харчового продукту. 
↘️Відмовтесь від  споживання продуктів, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином. 
↘️Важливим чинником отруєнь, на який слід звернути увагу при купівлі товару, виступають терміни придатності продукту та цілісність упаковки.

▶️Щодо ситуації, що склалась на сьогодні. У зв’язку з настанням воєнного стану в країні, безліч громадських організацій, волонтерів, операторів ринку, пересічних громадян залучилися до благодійної місії для допомоги захисникам та внутрішньо переміщеним особам з питань харчування.  Звертаємо увагу на  використання якісної та безпечної сировини, інгредієнтів, застосування спрощених рецептур тощо. Закликаємо відповідально відноситись до гуманітарної місії та суворо дотримуватись технологічних процесів, температурних режимів, питань гігієни.