• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

03 серпня 2022

‼️Ботулізм: причини, симптоми, профілактика!

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

☑️За інформацією Держпродспоживслужби України, з початку року на території України було зафіксовано 43 випадки ботулізму з 46 постраждалими, із них 2 хворих нажаль померли.  За попередніми результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 18 випадків були пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування, ще стільки же – із в’яленою, смаженою рибою. (Санітарно-епідеміологічні розслідування інших 7 випадків наразі тривають). Летальні випадки  ботулізму були пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та в’яленої риби, яку купували у рибалок обабіч дороги. 

✔️У Запорізькій області в поточному році зареєстровано 2 випадки ботулізму. В обох випадках потерпілі вживали в’ялену рибу (тарань, копчений солоний карась), та як наслідок були госпіталізовані з симптомами захворювання до лікувальних закладів в тяжкому стані. 
Враховуючи епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається з захворюваністю на ботулізм в нашій області, вкотре звертаємо увагу на це дуже небезпечне для життя та здоров’я захворювання.   

▶️ Ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.                                                                ❗️❗️Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. ❗️Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

➡️ Першими симптомами захворювання є:
• порушення зору;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень),
які найчастіше виникають через 12-24 годин після вживання зараженої їжі.

Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).

При наявності перших ознак недомагання негайно звертайтеся за медичною допомогою!

✅ Зазвичай, у більшості випадків можна уникнути отруєння, якщо дотримуватися простих правил:
↘️Уникайте споживання в’яленої, солоної, консервованої риби, та м'ясних консервів, в першу чергу домашнього виробництва .
↘️Не вживайте вміст консервів з пом’ятих, тріснувших, вздутих та в цілому пошкоджених банок;
↘️Не вживайте консервований продукт, що змінив колір на невластивий, з наявністю помутніння рідини та випадіння осаду;
↘️Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, без заводського маркування та супровідних документів, які б підтвердили  якість та безпечність харчового продукту. 
↘️Відмовтесь від  споживання продуктів, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином. 
↘️Важливим чинником отруєнь, на який слід звернути увагу при купівлі товару, виступають терміни придатності продукту та цілісність упаковки.

▶️Щодо ситуації, що склалась на сьогодні. У зв’язку з настанням воєнного стану в країні, безліч громадських організацій, волонтерів, операторів ринку, пересічних громадян залучилися до благодійної місії для допомоги захисникам та внутрішньо переміщеним особам з питань харчування.  Звертаємо увагу на  використання якісної та безпечної сировини, інгредієнтів, застосування спрощених рецептур тощо. Закликаємо відповідально відноситись до гуманітарної місії та суворо дотримуватись технологічних процесів, температурних режимів, питань гігієни.


ВІДЕОСЮЖЕТИ