27 травня 2025
Сальмонельоз — це гостра шлунково-кишкова інфекція, яка спричиняється через зараження бактеріями з роду Salmonella.
Збільшення випадків зараження сальмонельозом зазвичай припадає на спекотну пору року. Високий температурний показник навколишнього середовища сприяє розмноженню та поширенню збудника сальмонельозу.
Основною причиною виникнення захворювання є недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.
Основним джерелом інфекції є інфіковані тварини (свійські тварини, мишоподібні гризуни) та хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.
Шляхи передачі збудника:
харчовий (інфіковані продукти харчування тваринного походження такі, як м’ясо, птиця, яйця, молоко, риба);
водний (вживання інфікованої води);
контактно-побутовий (через інфіковані збудником предмети побуту та брудні руки).
Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до двох днів. Симптоми:
висока температура тіла;
головний біль;
болі в животі, здуття;
нудота, блювання, діарея;
сухість у роті;
слабкість, ломота в тілі;
блідість шкірних покривів.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:
Дотримуйтесь правил особистої гігієни;
Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Вживайте лише безпечну бутильовану чи кип’ячену воду;
Ретельно мийте сировину, з якої будете готувати страви;
Дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів (в холодильнику сирі продукти тваринного походження зберігайте окремо від готових страв);
В процесі приготування їжі використовуйте окремий інвентар та приладдя для сирих та готових продуктів;
При використовуванні яєць в приготуванні страв звертайте увагу на цілістність їх скаралупи та строк придатності;
При приготуванні страв дотримуйтесь правил термічної обробки;
Під час подорожей уникайте споживання швидкопсувних продуктів харчування (молочних, м’ясних, салатів заправлених сметаною або майонезом, продуктів які містять яйця, кремових виробів).
У разі появи симптомів захворювання — негайно зверніться до лікаря.
Пам’ятайте: сальмонельоз легше попередити, ніж лікувати, а дотримання правил гієни є запорукою вашого здоров’я!