• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

27 травня 2025

Як запобігти сальмонельозу: прості правила профілактики

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Сальмонельоз — це гостра шлунково-кишкова інфекція, яка спричиняється через зараження бактеріями з роду Salmonella.

Збільшення випадків зараження сальмонельозом зазвичай припадає на спекотну пору року. Високий температурний показник навколишнього середовища сприяє розмноженню та поширенню збудника сальмонельозу.

Основною причиною виникнення захворювання є недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Основним джерелом інфекції є інфіковані тварини (свійські тварини, мишоподібні гризуни) та хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

Шляхи передачі збудника:

  • харчовий (інфіковані продукти харчування тваринного походження такі, як м’ясо, птиця, яйця, молоко, риба);

  • водний (вживання інфікованої води);

  • контактно-побутовий (через інфіковані збудником предмети побуту та брудні руки).

Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до двох днів. Симптоми:

  • висока температура тіла;

  • головний біль;

  • болі в животі, здуття;

  • нудота, блювання, діарея;

  • сухість у роті;

  • слабкість, ломота в тілі;

  • блідість шкірних покривів.

 

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

  1. Дотримуйтесь правил особистої гігієни;

  2. Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;

  3. Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Вживайте лише безпечну бутильовану чи кип’ячену воду;

  4. Ретельно мийте сировину, з якої будете готувати страви;

  5. Дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів (в холодильнику сирі продукти тваринного походження зберігайте окремо від готових страв);

  6. В процесі приготування їжі використовуйте окремий інвентар та приладдя для сирих та готових продуктів;

  7. При використовуванні яєць в приготуванні страв звертайте увагу на цілістність їх скаралупи та строк придатності;

  8. При приготуванні страв дотримуйтесь правил термічної обробки;

  9. Під час подорожей уникайте споживання швидкопсувних продуктів харчування (молочних, м’ясних, салатів заправлених сметаною або майонезом, продуктів які містять яйця, кремових виробів).

У разі появи симптомів захворювання — негайно зверніться до лікаря.

Пам’ятайте: сальмонельоз легше попередити, ніж лікувати, а дотримання правил гієни є запорукою вашого здоров’я!

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ