Процедура експорту ячменю до Китайської Народної Республіки регу-люється статтями 31 та 46 Закону України «Про карантин рослин» з ураху-ванням вимог Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо екс-порту ячменю з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки.
Компетентні органи України та Північної Македонії погодили форму сертифіката на експорт з України вологих та сухих кормів для домашніх тварин. Погодження сертифікату стало результатом роботи, проведеної дипломатами Міністерства закордонних справ України та фахівцями Держпродспоживслужби з колегами з Північної Македонії.
Роз’яснення Національного Агентства з питань запобігання корупції «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю (подання декларації,
повідомлення про суттєві зміни в майновому стані,
повідомлення про відкриття валютного рахунку)».
З кожним днем в Україні збільшується кількість областей, які за показниками захворюваності потрапили до «червоної» карантинної зони. Ускладнення епідемічної ситуації відмічається і в Запорізькій області. За статистичними даними показники захворювання зросли майже втричі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Суб’єкти насінництва та розсадництва мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво.
З метою попередження епідемічних ускладнень серед населення та мінімізації їх наслідків, спеціалісти Приазовського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області провели нараду з суб’єктами господарювання, які здійснюють господарську діяльність у сфері централізованого питного водопостачання.
З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за останній тиждень перевірили 467 об’єктів за дотриманням вимог санітарного законодавства та здійснення протиепідемічних заходів на період карантину.
В кінці 2019 року світ зіткнувся з такою надзвичайною епідемічною проблемою, як виникнення і поширення інфекційної хвороби COVID-19. В умовах надзвичайної епідемічної ситуації Верховною радою України був прийнятий Закон України № 533-ІХ від 17 березня 2020 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Законом було встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок.
Впродовж минулого року спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області взяли участь у 353 перевірках на предмет дотримання вимог законодавства у сферах насінництва, карантину та захисту рослин. За звітний період 137 перевірок проведено спільно з іншими органами.
Зимовий період - важлива пора зберігання врожаю, під час якої відбувається зараження його різноманітними комірними шкідниками, яких за результатами аналітичних досліджень в агроформуваннях області виявлено близько десятка видів: комірний довгоносик, зернова міль, кліщ звичайний, квасолева та горохова зернівки, ін. При зберіганні продукції переробки зерна шкодять борошняний хрущак, борошноїди, комірна та млинова вогнівки тощо. Ці комахи мають високу потенційну здатність до розмноження, тому за сприятливих умов їх кількість може різко зростати. Крім механічного пошкодження шкідники забруднюють продукцію ексктрементами, шкірками від линянь, відмерлими особинами та їх частинами, трухою, павутинням. Зерно та продукти його переробки, насіння склеюються у грудки, ущільнюються, в них підвищується температура і вологість. Пошкоджене збіжжя набагато швидше заселяють плісняві гриби, які синтезують отруйні токсини. З ураженого зерна отримують неякісне борошно, крупи тощо.