Обслуговування відвідувачів в закладах громадського харчування персоналом без одноразових рукавичок, масок, захисних окулярів (екранів); відсутність запасу засобів індивідуального захисту, контейнерів для збору використаних цих засобів; не дотримання працівниками закладів правил особистої гігієни (використання антисептиків без маркування або приготовлених власноруч); не проведення температурного скринінгу персоналу та відвідувачам; використання несертифікованих засобів для вологого прибирання та дезінфекції; відсутність маркування для дотримання соціальної дистанції; використання багаторазових рушників; відсутність посудомийних машин в закладах, в яких видача замовлень здійснюється в багаторазовому посуді – ці та інші порушення карантинних вимог були встановлені фахівцями Запорізького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області під час проведення моніторингових обстежень закладів громадського харчування (у тому числі закладів швидкого приготування їжі – фаст-фуду).
Україна та Ефіопія погодили форму сертифіката здоров'я на експорт з столових яєць, призначених для споживання людиною. Компетентні органи обох країн узгодили відповідний документ 22 лютого. Це означає, що українські виробники столових яєць отримали можливість експортувати свою продукцію до Ефіопії.
Спеціалісти Держпрожспоживслужби продовжують проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у сучасній школі та впровадження системи управління безпечністю харчування.
Виробники, під час введення іграшок в обіг повинні забезпечити, щоб іграшка була розроблена та виготовлена відповідно до суттєвих вимог щодо безпечності, визначених Технічним регламентом безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінетом Міністрів України від 28.02.2018 № 151. Що стосується обов’язків імпортерів то вони зобов'язані вводити в обіг лише ті іграшки, які відповідають вимогам вищезазначеного технічного регламенту. Проте далеко не усі виробники та імпортери є сумлінними у покладених на них обов’язках. Тому, купуючи іграшки обов’язково звертайте увагу для якої вікової категорії вони призначені та чи відповідають вони своєму призначенню.
Кулінарний експерт Євген Клопотенко, який працював над розробкою нового шкільного меню, представив його під час онлайн-наради з Головою Держпродспоживслужби Владиславою Магалецькою та керівниками обласних управлінь. Меню розраховане на чотири тижні і відповідає новим стандартам дитячого харчування, які почали діяти цього року та новому Санітарному регламенту.
З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області (в тому числі у складі мобільних груп спільно з представниками Національної поліції, органів влади та місцевого самоврядування) за період з 15.02.2021 по 21.02.2021 року, провели 328 моніторингових обстежень об’єктів нагляду різних сфер діяльності щодо дотримання карантинних обмежень.
З 02.02.2021року постановою Кабінету Міністрів України від 01.02.2021 № 64 «Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії» внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», а саме, до Переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, включено електричну енергію.
У зв’язку з численними зверненнями споживачів щодо невиконання умов договорів про надання послуг з управління будинком керуючими компаніями, в частині ненадання послуг або надання послуг неналежної якості, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області повідомляє наступне.