siti of ZP
Головне управління
Держпродспоживслужби
в Запорізькій області

14 січня 2020

У Запорізькій області від африканської чуми свиней оздоровлено неблагополучний пункт

09.01.2020 року знято карантин з господарства ТОВ «Лідер» (Новомиколаївський район, село Веселий Гай), неблагополучний пункт- свиноферму оздоровлено від африканської чуми свиней (АЧС) .

У вересні 2019 року на території господарства ТОВ «Лідер» було зареєстровано загибель свиней та встановлено діагноз – АЧС.

24.09.2019 року проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Новомиколаївській районній адміністрації, затверджено План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду.

Згідно чинної інструкції та затвердженого Плану спеціалістами Держпродспоживслужби, ТОВ «Лідер», іншими причетними службами проведено комплекс заходів: очистка, мийка приміщень, вивезення та знищення гною, інвентарю, дерев’яних конструкцій, дезінфекція та дератизація приміщень і території тощо. Значну допомогу в проведенні оздоровчих заходів надали спеціалісти державної служби з надзвичайних ситуацій, які виконали великий об’єм роботи.

Здійснено подвірні обходи у зонах захисту та нагляду, хворих тварин не виявлено. З населенням проведено роз’яснювальну роботу з питань запобігання захворювання свиней на АЧС та обов’язкове дотримання заходів біологічного захисту на фермах усіх форм власності та домогосподарствах.

Після проведення всіх запланованих заходів рішенням ДНПК при Новомиколаївській районній державній адміністрації 09.01.2020 карантин з господарства знято, неблагополучний пункт оздоровлено від африканської чуми свиней.

 

ВАЖЛИВО! На АЧС хворіють тільки свині, для людей інфекція безпечна!

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

Ще раз нагадуємо основні правила, які захистять ваших свиней від смертельної інфекції:

– не згодовувати свиням залишки харчових продуктів, відходи закладів харчування або кормові матеріали, що містять або походять з відходів закладів громадського харчування;

– утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

– не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

– забезпечувати закритий режим роботи господарства;

–обов’язково терміново інформувати територіальну установу Держпродспоживслужби (ветеринарної медицини) про захворювання або загибель свиней в господарстві;

– здійснювати реалізацію і використання м'яса та продуктів забою свиней, інших тварин (птиці), що пройшли ветеринарну-санітарну експертизу та отриманих від тварин, що піддані передзабійному огляду в установленому законодавством порядку;

– не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші.