siti of ZP
Головне управління
Держпродспоживслужби
в Запорізькій області

24 березня 2020

На Запоріжжі тривають профілактичні та протиепідемічні заходи стосовно запобігання розповсюдженню коронавірусу

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

З метою запобігання поширенню на території Запорізької області гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на виконання протокольного доручення позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 року № 2, рішень та протокольних доручень позачергових засідань регіональної та місцевих комісій ТЕБтаНС на території Запорізької області організована робота мобільних, робочих груп, бригад щодо контролю обмежувальних та проведення профілактичних заходів в закладах торгівлі, громадського харчування, громадського призначення, транспорті за участю спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

За останній тиждень перевірено понад 1,5 тис. об’єктів. В ході проведених заходів виявлені порушення майже на кожному шостому перевіреному об’єкті, з керівниками та представниками яких проведена роз’яснювальна робота. За поданням членів комісій, в тому числі й Держпродспоживслужби, представниками Національної поліції складаються протоколи на правопорушників.

На виконання Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13.03.2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SАRS-СоV-2», введеного в дію Указом Президента України від 13.03.2020 року № 87/2020, відповідно до доручення т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 16.03.2020 року № 601-10.1/15 посилений контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. На теперішній час в області перевірено 15 об’єктів централізованого водопостачання та водовідведення. За результатами проведених заходів встановлені порушення щодо забезпечення проведення відповідного виробничого контролю якості та безпечності питної води, порушення режиму охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, незадовільного санітарно-технічного стану об’єктів водопостачання. Суб’єктам господарювання надані приписи щодо усунення виявлених порушень санітарного законодавства, крім того проведена роз’яснювальна робота та надані пропозиції щодо профілактики поширення гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом COVID-19 на об’єктах критичної інфраструктури.

В поточному році на базі уповноважених лабораторій Держпродспоживслужби області досліджено 210 проб питної води за мікробіологічними показниками, з них 0,9 % позитивних (2 проби), за фізико-хімічними показниками - 183 проби, з них відхилення встановлені в 26,2% (48 проб).

Продовжується робота з інформування населення щодо запобігання поширенню коронавірусу через засоби масової інформації, інтернет-видання, під час проведення моніторингових обстежень тощо.