siti of ZP
Головне управління
Держпродспоживслужби
в Запорізькій області

06 серпня 2018

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області застерігає  про небезпеку отруєння дикорослими грибами

 

Картинки по запросу картинки отруєння грибамиЗбір грибів традиційний відпочинок міського населення. Але грибний сезон «гаряча пора» і для грибників і для медиків, оскільки щорічно реєструються випадки отруєнь, які протікають вкрай важко з ураженням життєво важливих органів і систем: печінки, нирок, нервової системи, а іноді закінчується трагічно. 

Основними причинами отруєнь є: вживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно-їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників). У групу ризику з отруєння грибами підпадають як початківці -  грибники, так і досвідчені.

Запорізький край – це зона промисловості та сільгосппідприємств, де є велика ймовірність забруднення їстівних грибів токсичними речовинами та можливості накопичення залишків отрутохімікатів у ґрунті після агрохімработ. 

У цих випадках «народні» засоби перестраховки у вигляді попереднього відварювання грибів, додавання в період варіння цибулини (потемніє або не потемніє) не дає ніяких гарантій. Єдиний правильний крок - це збір грибів на гарантовано чистих територіях  або відмова від збору взагалі. 

Мають місце випадки ботулізму, пов'язані з консервацією грибів, коли через забруднення продукції ботуліністіческого паличкою, йде вироблення одного з найсильніших біологічних отрут і накопичення його в консервах.

Збір і вживання дикорослих грибів завжди має якийсь ризик,

але якщо Ви, з якоїсь причини, не можете обійтися без їх вживання,

то слід дотримуватися наступних правил:

  • Краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені, купуючи їх у магазині.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
  • Не збирайте грибів вздовж автомобільних доріг, біля сміттєзвалищ, в лісосмугах, що примикають до полів.
  • Принесені додому гриби, ще раз ретельно переглянете. Якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися.
  • Не пробуйте на смак сирі гриби;

Якщо після вживання грибів раптом починають розвиватися ознаки харчового отруєння або ураження нервової системи: сильні колікоподібні болі в животі, блювота, пронос, а також симптоми розладу нервової системи - судоми, психоз, марення, галюцинації, необхідно зробити промивання шлунка і терміново звернутися за медичною допомогою. 

 

Зволікання загрожує важкими ускладненнями і чим швидше надано спеціалізовану медичну допомогу, тим більша ймовірність успішного результату.

 Ще раз задумайтеся про доцільність такого ризику! Будьте обережні!

 

Кір є досить важким інфекційним захворюванням, що супроводжується зміною декількох періодів хвороби, які тривалий час протікають в організмі людини. Це дуже заразне захворювання і найбільш схильними до ризику тяжкого перебігу хвороби є діти молодше 5 років, дорослі старше 20 років, вагітні жінки та люди з будь-якими імунодефіцитними станами.

Джерелом інфекції є хвора на кір людина з моменту появи перших ознак хвороби до п'ятого дня від початку висипань. Вірус попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і око від хворої кіром людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні і кашлі.

Перші ознаки небезпечного вірусу – людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит.