siti of ZP
Головне управління
Держпродспоживслужби
в Запорізькій області

11 вересня 2018

Про епідемічну ситуацію в м. Бердянськ

Головне управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області оперативно інформує. 05.09.2018 року зареєстрований випадок лабораторного виділення холерного вібріону в культурі від хворого на гостру кишкову інфекцію в інфекційному стаціонарі КУ Бердянської міської ради «Бердянське ТМО».

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області По ситуації, що склалася, за ініціативою Головного управління 06.09.2018 відбулося засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, запроваджені організаційні та протиепідемічні заходи на території.

Посилений санітарно – гігієнічний та протиепідемічний режим на об’єктах громадського харчування, харчової промисловості, торгівлі харчовими продуктами, а також, на об’єктах водопостачання.

Розгорнута широкомасштабна санітарно – просвітницька робота з населенням з використанням усіх засобів масової інформації. В місцях відпочинку та масового скупчення людей розміщені пам’ятки з питань профілактики холери та гострих кишкових інфекцій. Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області.

В свою чергу, Держпродспоживслужба нагадує, що Холера - особливо-небезпечна гостра кишкова інфекція бактеріального походження. Викликається холерним вібріоном. Поширюється, як правило, у вигляді епідемій. Симптоми захворювання викликаються не безпосередньо бактеріями, а ентеротоксином, який продукує вібріон. Інкубаційний (прихований) період може становити від декількох годин до 5 днів, частіше 1-2 доби. Хвороба починається гостро. Характерними ознаками холери є пронос і блювота, внаслідок велика втрата рідини стає небезпечною для життя хворого.

Основним шляхом поширення інфекції є вода, в яку вібріони потрапляють з виділеннями хворої людини (при дефекації або блювоті). З водойм збудник холери може потрапити в організм людини при ковтанні води під час купання, через посуд, овочі і фрукти, вимиті сирою водою. Факторами ризику можуть бути харчові продукти, інфіковані в процесі їх транспортування, приготування і зберігання. Механічним переносником вібріонів з випорожнень на продукти, предмети домашнього вжитку є мухи. Найбільш небезпечними є продукти, які не піддаються тепловій обробці - холодці, салати, сирі фрукти, молоко. Зараження можливе і через забруднені предмети вжитку (посуд, постільна білизна та ін.).

Для запобігання виникнення інфекційного захворювання необхідно дотримуватись наступних рекомендацій :

1. Не вживайте воду для пиття і для побутових потреб (миття овочів, фруктів, іграшок та інших предметів) з випадкових джерел.

2. Утримайтеся від використання льоду для охолодження різних напоїв.

3. Купайтеся лише у водоймах, дозволених для організованого відпочинку, не полощіть горло і не ковтайте воду, особливо натщесерце.

4. Не ловіть самостійно краби, мідії, рибу та інші продукти моря, океану та інших водних об'єктів (озеро, річка і т.д.).

5. Не вживайте сирі і недостатньо термічно оброблені продукти моря, океану та інших водних об'єктів (озеро, річка і т.д).

6. Не вживайте харчові продукти, фрукти і овочі, куплені з лотків та не купуйте продукти в місцях стихійної торгівлі.

7. Вживайте підкислену (лимонною кислотою) воду, соки.

8. Регулярно і ретельно мийте руки.

Якщо ви подорожуєте з сім'єю або друзями - переконайтеся, що вони теж дотримуються даних запобіжних заходів.

Спеціалісти закликають, бути уважними у виборі продуктів харчування, не купувати їх в місцях стихійної торгівлі та у випадкових осіб.

Пам'ятайте! Групами ризику при холері є діти, а також особи, які страждають гастритами зі зниженою кислотністю, особи що перенесли резекцію шлунка та ті що вживають алкоголь.

При появі симптомів, які можуть свідчити про захворювання холерою (нудота, блювота, рідкий стілець, головний біль, запаморочення), необхідно негайно звернутися за допомогою до лікаря. Самолікування може погіршити ваш стан і привести до найтрагічніших наслідків. При підозрі на холеру необхідна госпіталізація. Першою стадією лікування буде відновлення об’єму і динаміки рідини в організмі з необхідною корекцією триваючих втрат. На збудник діють антибіотиками.