• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

13 вересня 2018

Підсумки проведення оздоровлення та відпочинку дітей у 2018 році в Запорізькій області

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Протягом літнього оздоровчого періоду у Запорізькій області надавали послуги з оздоровлення та відпочинку 242 заклади, в тому числі 34 позаміських, 1 наметове містечко та 207 таборів з денним перебуванням дітей на базі загальноосвітніх навчальних закладів.

Протягом сезону в закладах оздоровлення та відпочинку Запорізької області оздоровилися та відпочили 37031 дитина, з них у закладах оздоровлення – 28034, у закладах відпочинку (пришкільні табори денного перебування та наметове містечко) – 8997 дітей. При цьому впродовж літніх канікул якісні оздоровчі послуги (заклади з тривалістю змін 21 день і більше) отримали лише 6302 (22,5%) дитини у 13 закладах. У цих закладах згідно проведеної оцінки ефективності оздоровлення - виражена ефективність оздоровлення встановлена у 80 % дітей, слабо виражена - 17 %, відсутність показників ефективності оздоровлення – 3%, погіршення ефективності оздоровлення не встановлено.

Спеціалістами Держпродспоживслужби влітку 2018 року проведено 330 обстежень (перевірок) у 242-х закладах оздоровлення та відпочинку (310 комісійних обстежень щодо готовності закладів до роботи та функціонування у літній оздоровчий період, в 19 закладах оздоровлення та відпочинку проведені планові заходи державного нагляду (контролю) та санітарно-епідеміологічне розслідування масового звернення за медичною допомогою відпочиваючих дітей у ВП ОК «Маяк» АТ «Мотор Січ»).

За результатами проведених заходів державного нагляду (контролю) оздоровчих закладів винесено 7 постанов про накладення штрафу на керівників ДЗОВ в сфері захисту споживачів та безпечності харчових продуктів. Надані 16 приписів щодо усунення порушень та більш 60 пропозицій щодо поліпшення санітарно-технічного стану та санітарно-гігієнічного режиму.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Протягом літньої оздоровчої кампанії проводився лабораторний контроль якості готової продукції, води, об’єктів зовнішнього середовища. Відібрано 213 проб питної води на фізико-хімічні показники та 254 проби на мікробіологічні показники. Відхилення виявлені у 11,7% по фізико-хімічним показникам та у 3,5% по бактеріологічним показникам. При дослідженні 55 проб води відкритих водойм – на хімічні та бактеріологічні показники відхилень не виявлено.

Разом з тим, проведений лабораторний контроль готових страв: відібрано 137 проб на мікробіологічні показники, із них 12 не відповідають вимогам, що склало 8,7% та 990 змивів з об’єктів навколишнього середовища, з них в 33-х зареєстровані відхилення (3,3%).

Періоду підготовки закладів до оздоровлення та відпочинку передувала широкомасштабна організаційна та санітарно-просвітницька робота. За участю фахівців Держпродспоживслужби в Запорізькій області проведено 33 наради та 18 семінарів в органах місцевого самоврядування із залученням керівників дитячих закладів оздоровлення та відпочинку з питань проведення літньої оздоровчої компанії. Підготовлено 12 наказів та 18 розпоряджень по створенню територіальних комісій з координації проведення літньої оздоровчої кампанії 2018 року, до якої включені спеціалісти управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

З метою підвищення санітарно-освітніх знань персоналу закладів оздоровлення та відпочинку спеціалістами Держпродспоживслужби було проведено 69 лекцій, 312 бесід, підготовлено 9 статей та виступ по телебаченню.

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ