siti of ZP
Головне управління
Держпродспоживслужби
в Запорізькій області

26 жовтня 2018

На сайт: «Організація харчування дітей у навчально-виховних закладах»

            Харчування забезпечує нормальну діяльність зростаючого організму школяра, тим самим, підтримуючи його зростання, розвиток і працездатність. Для цього необхідно збалансувати раціон в залежності від індивідуальних потреб учня, які повинні відповідати його віку і статі.

            Здорове харчування - відмінне навчання. Професійні захворювання учнів – холецистит, панкреатит, гастрит, виразкова хвороба шлунка.

            Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності. Маленька людина залучається до знань, не тільки виконує працю, але одночасно зростає і розвивається, і для всього цього він повинен отримувати повноцінне харчування. Їжа – це єдине джерело, з яким учень отримує необхідний пластичний матеріал і енергію. Нормальна діяльність головного мозку і організму залежить в основному від якості їжі, що вживається.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Правильне харчування - це основа здоров'я людини. Як правило, харчова цінність різних страв багато в чому залежить від того, як вони приготовлені.  Діти, які отримують гаряче харчування в умовах школи, менше втомлюються, у них на більш тривалий термін зберігається високий рівень працездатності і вище успішність.

            Встановлено, що під час перебування в школі добові енерговитрати школярів молодших класів в середньому становлять 2095- 2510 Дж (500-600 Ккал), середнього та старшого шкільного віку 2510 - 2929 Дж (600 - 700 Ккал), що дорівнює приблизно ¼ добової потреби в енергії і основних харчових речовин. Ці енерговитрати необхідно заповнювати гарячими шкільними сніданками. У зв'язку з цим необхідно домагатися 100% охоплення школярів гарячими сніданками і обідами.

 

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

При складанні меню особлива увага звертається на різноманітність страв протягом дня і всього тижня і поєднання продуктів тваринного і рослинного походження. Дуже важливо широко використовувати в харчуванні дітей овочі та фрукти.

Бажано, щоб дитина отримувала щодня два овочевих страви і одне круп'яне. Овочі слід широко використовувати і в якості гарнірів до других страв. Включення в меню максимального широкого асортименту продуктів є гарантією того, що дитина отримає достатню кількість всіх йому необхідних речовин.

До Держпродспоживслужби перед початком нового 2018-2019 навчального року для гігієнічної оцінки були надані перспективні двотижневі меню для харчування дітей (дошкільних, загальноосвітніх, інтернатного типу та закладів професійно-технічної освіти). При розгляді 874 перспективних двотижневих меню встановлено, що 62% наданих варіантів перспективних двотижневих меню не можуть забезпечити виконання фізіологічних норм харчування дітей різного віку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», це невиконання норм харчування по свіжим фруктам, рибі, м’ясним та молочнокислим продуктам.

Рекомендації школярам:

  • у харчуванні все повинно бути в міру,
  • їжа повинна бути теплою,
  • ретельно пережовувати їжу,
  • вживати овочі та фрукти,
  • їсти 3-4 рази на день,
  • не їсти перед сном,
  • не їсти копченого, смаженого і гострого,
  • не їсти в сухом᾿ятку,
  • менше їсти солодощів,
  • не перекушувати чіпсами та сухариками,
  • обов'язково брати в школі гарячий обід.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області