siti of ZP
Головне управління
Держпродспоживслужби
в Запорізькій області

Вимоги до облаштування місць масового відпочинку населення на водних об’єктах (громадських пляжах та пляжах оздоровчих закладів)

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06 березня 2002 року № 264 «Про затвердження Порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах», керівники підприємств, установ та організацій, які використовують водні об’єкти з виробничою, оздоровчою чи спортивною метою або для відпочинку людей, та організатори масових заходів відповідають за охорону життя людей у межах закріпленої ділянки водної поверхні чи прибережної частини акваторії. Умови використання водних об’єктів погоджуються відповідно до чинного законодавства України.

Нормативно-правові акти санітарного законодавства якими регламентується питання функціонування місць відпочинку населення на воді

  • пункти 6.22, 6.23, 7.11-7.14, таблиці №№ 1, 2 ДСП «Державні санітарні правила розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів» від 19.06.1996 № 172;
  • пункти 3.10-3.14 ДСанПіН 5.5.5.23-99 «Влаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів»;
  • пункти 5.2-5.4 ДСанПіН «Влаштування, утримання та організації режиму діяльності дитячих наметових містечок»;
  • розділ IV ДСанПіН  «Державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць» від 17.03.2011р. № 145;
  • пункти 6.12-6.15, додатки №№ 11, 13, розділ VІІІ,  в частині охорони водних ресурсів та грунту ДСП «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів» від 19.06.1996 № 173, зі змінами внесеними  наказом МОЗ України № 952 від 18.05.2018 року.

Розміщення і організація місць відпочинку на воді здійснюється відповідно до гігієнічних вимог до зон рекреації водних об’єктів.

Пляжі повинні бути забезпечені централізованими інженерними мережами водопостачання та водовідведення, відповідно договорів на водопостачання та каналізування.

Пляжна зона повинна бути обладнана:

  • питними фонтанчиками з підведенням питної води, призначеної для споживання людиною, відповідно до вимог санітарного законодавства;
  • душовими та ногомийками з прісною водою, роздягальнями, тіньовими навісами, тощо;
  • урнами для збирання сміття та твердих побутових відходів з облаштуванням відповідно до санітарних вимог;
  • громадськими вбиральнями, розташованими відповідно до нормативних вимог, з підключенням до систем централізованого водопостачання та каналізації.

На пляжах повинні бути організовані медичні пункти (або договір з поблизу розташованим закладом охорони здоров’я) та рятувальні станції.

Майданчик під розміщення контейнерів для зберігання побутових відходів повинен бути облаштований поза межами прибережної захисної смуги водойм та пляжної зони. В наявності повинен буди договір зі спеціалізованим  підприємством на вивіз твердих побутових відходів.

З метою профілактики гельмінтозів на піщаних пляжах не рідше одного разу на тиждень повинно проводитись механізоване рихлення піску з видаленням зібраних відходів та своєчасна підсипка (заміна) піску;

З метою утримання території пляжу в належному санітарному стані необхідно забезпечити щоденне (до 8 години ранку) прибирання берега, роздягалень, зеленої зони, миття тари і дезінфекцію вбиралень, а також видалення зібраних відходів. В роботі необхідно застосовувати деззасоби, дозволені до використання Міністерством охорони здоров’я України, передбачити достатній сезонний запас миючих та дезінфекційних засобів та дотримання умов їх зберігання.

Об’єкти громадського харчування та продуктової торгівлі всіх форм власності, які розташовуються в пляжній зоні, відповідно до наказу Мінагрополітики від 10.02.2016 року № 36, повинні бути зареєстровані в держреєстрі та мати в наявності Довідку про державну реєстрацію потужностей оператора ринку.

Для отримання довідки щодо реєстрації потужності оператором ринку, Вам необхідно звернутися до територіально управління Держпродспоживслужби області (інформація надана на веб-сайті Головного управління у розділі «Контакти»)

Заява про державну реєстрацію потужностей

Перед початком та в період функціонування пляжу, суб’єкту господарювання необхідно забезпечити лабораторний контроль безпечності та якості питної води, води відкритих водоймищ чи морської води, ґрунту (піску) в об’ємі визначеному чинним законодавством.

Лабораторний контроль об’єктів навколишнього середовища в закладі Ви можете провести в державних лабораторіях Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Перелік лабораторій Держпродспоживслужби перейти за посиланням